20 stycznia 2021

Herbaciane przepisy od Czas na Herbatę

HERBACIANA OPOWIEŚĆ WIGILIJNA

Składniki:
• 1 stołowa łyżka czarnej herbaty Opowieść wigilijna
• pomarańcza
• goździki
• gwiazdki anyżu
• cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty oraz gwiazdkę anyżu zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C.
2. Herbatę zaparzamy 3 minuty pod przykryciem, po tym czasie oddzielamy liście od naparu.
3. Pomarańczę kroimy w plastry i nadziewamy goździkami.
4. Do zaparzonej herbaty wrzucamy plastry pomarańczy z goździkami.

ZIMOWY GRZANIIEC

Składniki:
• 1 stołowa łyżka kompozycji Grzaniec Galicyjski
• 150 ml czerwonego wina
• kilka plasterków pomarańczy
• anyż i laska cynamonu do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Zaparz 1 łyżkę stołową kompozycji Grzaniec Galicyjski w 1/3 szklanki lub kubka wody o temperaturze ok. 95 stopni C.
2. W tym samym czasie podgrzej czerwone wino do temperatury 50-60 stopni C.
3. Po około 5 minutach napar z herbaty dolej do podgrzanego wina.
4. Dodaj plasterki pomarańczy – jednym z nich możesz przyozdobić szklankę (kubek). Jeśli chcesz, udekoruj całość laską cynamonu i kilkoma gwiazdkami anyżu.

ORIENTALNE ROZGRZANIE

Składniki:
• 1 stołowa łyżka herbaty czarnej Masala Chai
• plasterki cytryny
• rodzynki
• miód z cynamonem

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty Masala Chai zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C.
2. Susz zaparzamy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy liście od naparu.
3. Na koniec dodajemy do niego garść rodzynek, plasterki cytryny oraz miód z dodatkiem cynamonu.

SUSZ WIGILIJNY

Składniki:
• 1 stołowa łyżka kompozycji owocowej Winter Chai
• 2 suszone śliwki
• miód z imbirem

Sposób przygotowania:
1. Do kubka wrzucamy suszone śliwki
2. Dosypujemy do kubka ze śliwkami 1 łyżeczką herbaty Winter Chai i zalewamy 250ml wody o temp. 95 stopni C.
2. Parzymy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy susz od naparu.
3. Na koniec dodajemy do niego miód wedle uznania.

HERBACIANE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

Składniki:
• 300 g miodu
• ok. 600 g mąki pszennej
• 200 g cukru
• 1 jajko (+ jajko do posmarowania)
• 1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Zimowy czar (z siedmiu łyżeczek)
• 4 łyżeczki przyprawy do pierników
• 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Zimowy czar, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.
2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).
3. Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.

HERBACIANY PIERNIK

Składniki:
• 1 szklanka mocnego naparu z herbaty Christmas time
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka miodu
• 3/4 szklanki oleju
• 3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
• 5 jajek (L)
• 2 łyżeczki sody
• przyprawa do pierników
• 3 łyżki gorzkiego kakao
• szczypta soli
• słoik konfitury pomarańczowej
• Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę
• 2 gorzkie czekolady (200 g)

Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj olej oraz przestudzony napar z herbaty Chwila przy Kominku. Wymieszaj. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych składników. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
2. Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180°C, użyj funkcji góra-dół. Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na kratce.
3. Przekrój piernik na pół i przełóż konfiturą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi dodawaj stopniowo sok z Cytrynek z wanilią, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka. Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto. Na wierzch wyłóż Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę.


Skate Care Skatepark to wyjątkowe miejsce spotkań dla zafascynowanych jazdą na deskorolce, miejsce poszukiwania młodych talentów i integracji. Obiekt przeznaczony jest zarówno dla stawiających pierwsze kroki na deskorolce jak i dla zaawansowanych skaterów.

Na skateparku działa skateshop i szkółka deskorolki – lekcje indywidualne i grupowe.

Neptun Skateshop to nowo powstały gdański skateshop, który przy współpracy ze Skate Care Skatepark znalazł swoje miejsce w Galerii Metropolia.

Znajdziecie ich na poziomie +2, tuż obok Honolulu. 
Zdjęcia z tego miejsca znajdziecie TUTAJ. 

W związku z zagrożeniem COVID 19 większość atrakcji Strefy Rozrywki została zamknięta.

Lista otwartych punktów znajduje się TUTAJ